vrijdag 8 februari 2013

De eerste drie dagen.

Het is nu vier uur 's middags en ik zit hier rustig op ons terrasje bij prachtig weer. Nu ik wat tijd heb zal ik jullie eens vertellen wat ik de afgelopen drie dagen gedaan heb.

Woensdagmorgen zijn we (samen met Shera dus) eerst een SIM-kaart gaan kopen zodat we van hieruit ook kunnen bellen. Iedereen die me dus berichtjes stuurt op mijn oude nummer... ik zal ze pas krijgen binnen enkele maanden.

Daarna zijn we naar de universiteit van Paramaribo gegaan. Het blauwe gebouw op dit groot terrein biedt plaats aan het IOL (Instituut opleiding leraren) Hier hebben we mevrouw Rozenblad en onze mentoren ontmoet. Mijn mentor voor geschiedenis is een toffe vrouw van iets oudere leeftijd. Ze heeft me uitgelegd hoe ze hier beoordelen en wat ze van ons verwachten. Ook werd er meteen een afspraak geregeld met de stageschool Mulo Kerklaan, de school waar we zullen lesgeven. We moesten er de volgende dag zijn om half negen.


Daarna zijn we terug gegaan naar ons appartementje, onderweg zijn we nog even langs de supermarkt gepasseerd. Hier hebben we onder andere  een grote zak rijst, cornflakes en een pak water gekocht. Ook kochten we enkele eitjes in een zakje. Die heb ik door Shera laten dragen, anders zou er niet veel van overgebleven zijn. Veel konden we echter niet dragen dus we zouden nog eens terug moeten komen met de fiets (die we toen nog niet hadden).

Na een lekker eitje 's middags heeft de man van onze huisbazin ons naar de fietsenverhuurder in de stad gebracht. Hier hebben we een fiets gehuurd die we deze drie maanden nog heel veel zullen gebruiken. Het zadel is wel niet zo comfortabel dus de eerste keren deed mijn achterwerk pijn. 

's Avonds zijn we dan nog eens teruggekeerd naar de stad. Hier hebben we lekker gegeten in 'het Vat'. Dit is een heel bekend café/restaurant hier in Paramaribo en vooral de Nederlandse en Belgische toeristen komen hier naartoe. Voor een kleine tien euro heb ik hier een driegangenmenu gegeten en drie drankjes gedronken. Als hoofdgerecht had ik een heerlijke bami met kip en saté.


Daarna zijn we terug naar huis gefietst. Het was nu al donker maar gelukkig hadden we fietslichtjes van thuis bij. Hierdoor konden we toch veilig terugkeren. Na een douche zijn we dan maar gaan slapen want de dag erna moesten we naar onze stageschool.

Gisteren zijn we dan opgestaan en na het eten van wat cornflakes zijn we vertrokken naar onze stageschool. Deze is helemaal niet ver maar we moeten wel over de drukke kwattaweg gaan. Gelukkig kan je op deze weg ook gewoon op de berm rijden? Deze is van aangedrukt zand en over het algemeen goed berijdbaar. De stageschool zelf was zeer gezellig. Vrij klein naar Belgische normen maar er waren toch zo een 400 leerlingen. Omdat de directeur ziek was werden we onthaald door de eerste en tweede onder-directrices. Zij waren wel aan het les geven maar we hebben gemerkt dat de leerkrachten hun klassen wel eens meer in het midden van een les verlaten. Zelfs om snel een koffie te gaan drinken. De lerarenkamer was niet zo groot maar dat was ook niet nodig.



We werden kort rondgeleid in de school en werden voorgesteld aan alle leerkrachten. Dit zijn er een vijftiental. De klassen zelf zijn vrij leeg, er is een schoolbord en uiteraard stoelen en banken voor de leerlingen maar voor de rest staat er niets binnen. De muren zelf zijn zo gemaakt dat ze vol gaten zitten ofwel zijn het grote raamkaders zonder glazen (niet kapot maar expres zo gedaan)  zodat de klassen koel blijven. Er was ook een klas bij waar er een proefwerk aan de gang was. Omdat de leerlingen uit elkaar moesten zitten om niet te kunnen afkijken moesten er drie leerlingen hun stoelen en banken verzetten buiten de klas.


In het naar huis rijden zijn we nog eens langs de winkel gepasseerd. Normaal komen we nu wel een paar dagen toe. 's Middags hebben we boterhammetjes met kaas gegeten.

In de namiddag zijn we de waterkant eens gaan verkennen. Dit is een reeks drankstandjes met plastic terrasjes en veel plaatselijke bevolking. Hier hebben we genoten van een lekker drankje.



Ook zijn we langs Fort Zeelandia geweest maar dit was al gesloten. Hier komen we later nog eens voor terug. Dan hebben we maar gewoon een rustpauze gehouden op een bankje. Shera heeft hier geprobeerd om de wapperende vlag van Suriname te fotograferen. Na een keer of 86 was dit dan toch gelukt. Ook hebben we foto's getrokken bij het bekende 'I Love SU' monument.



's Avonds hebben we voor het eerst echt zelf gekookt, of ik moet zeggen Shera heeft gekookt. Het was lekkere rijst met groentjes en kip. Daarna hebben we gewoon nog wat gerelaxed op ons terras.

Vandaag dan hebben we eens wat langer geslapen. Zonder ontbijt zijn we dan in de stad een hangmat gaan kopen. We hebben allebei dezelfde soort, alleen is de mijne blauw en die van Shera beige. Ook zijn we even langs de markt gepasseerd aan de waterkant. Deze markt staat er elke dag en is gedeeltelijk overdekt. Overal staan mensen met groenten, fruit, vis en vlees. Ook staan er verschillende kraampjes met CD's, kleren, schoenen en zelfs zeep en andere badkamerproducten.

Vanavond gaan we normaal iets drinken met een vriendin van Shera (en de medestudenten van die vriendin) die hier ook in Suriname zijn. Dit weekend gaan we Allemaal samen naar White Beach, een artificieel strandje. We zullen hier ook overnachten. Het volgende blogbericht zal dus voor na het weekend zijn!

Groetjes
Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten